دررفتگی مفصل لگن و ران

دررفتگی مفصل ران همراه با درد شدید یک عارضه‌ی اورژانسی است که باید برای جلوگیری از نکروز اواسکولار، ظرف مدت ۶ تا ۸ ساعت تحت درمان قرار بگیرد. نرسیدن خون به مفصل دررفته و حفره‌ی استابولوم می‌تواند منجر به نکروز اواسکولار و درد مزمن و شدید مفصل شود.

دررفتگی ران معمولاً زمانی رخ می‌دهد که سر استخوان ران از درون حفره‌ی استابولوم خارج شود. در بیشتر بیماران، استخوان ران از مفصل لگن خارج‌شده و در پشت حفره‌ی استابولوم و استخوان لگن قرار می‌گیرد (دررفتگی خلفی). درد احساس شده با هر حرکت فعال یا انفعالی پا، تا حد غیرقابل تحملی افزایش می‌یابد. دررفتگی لگن ممکن است با آسیب عصبی و از دست دادن مقادیر زیادی از خون و همچنین ایجاد لخته‌های خونی بزرگ همراه باشد. این لخته‌های خونی می‌توانند رشته‌های عصبی را تحت‌فشار قرار داده و منجر به ایجاد درد لگن شوند.

علل دررفتگی مفصل لگن که باعث درد شدید لگن می‌شوند


دررفتگی مفصل لگن به علت ضربه

  •  تصادفات رانندگی
  •  تصادفات شغلی
  •  زمین خوردن
  •  ضربه‌ی شدید به ناحیه‌ی لگن

علل دررفتگی مفصل لگن پس از انجام عمل جراحی

  • عمل تعویض کامل مفصل ران، در عرض ۲۴ هفته تا ۶ ماه پس از انجام عمل تعویض مفصل، در حدود ۱۵ درصد از بیماران به درد شدید ناشی از دررفتگی مفصل لگن مبتلا می‌شوند.
  • عمل جراحی عبارت است از برداشتن سر و گردن استخوان ران و جایگزینی یک سر و گردن مصنوعی به‌جای آن بر روی استخوان ران. همچنین، درون حفره‌ی استابولوم تراشیده شده و سطح آن بازسازی می‌شود. اندازه‌ی سر استخوان ران باید مناسب بوده و درون حفره‌ی استابولوم به‌خوبی قرار بگیرد. کوچک یا بزرگ بودن کاسه‌ی استابولوم برای سر استخوان ران، می‌تواند منجر به دررفتگی و درد شدید مفصل لگن شود.

انواع دررفتگی‌های مفصل لگن


دررفتگی مادرزادیم مفصل ران

دررفتگی مادرزادی مفصل لگن به دلیل دیسپلازی سر استخوان ران و یا حفره‌ی استابولوم ایجاد می‌شود.

  •  در نوزادان تازه متولدشده دیده می‌شود
  •  در دختران شایع است
  •  تشخیص به موقع برای انجام درمان محافظه کارانه به همراه چند هفته ترکشن اهمیت زیادی دارد.
  • راه رفتن اردک وار: اگر دررفتگی دوجانبه‌ی مفصل ران درمان نشود، زمانی که کودک شروع به راه رفتن می‌کند نحوه‌ی راه رفتن او همانند اردک خواهد بود. راه رفتن یک طرفه نیز در صورت عدم درمان موجب لنگیدن خواهد شد.

دررفتگی اکتسابی مفصل ران

  • دررفتگی قدامی: ۸ درصد از انواع دررفتگی‌های مفصل ران را دررفتگی‌های قدامی تشکیل می‌دهند. دررفتگی قدامی می‌تواند منجر به آسیب ‌دیدن اعصاب و شریانات جلوی ران بشود. پارگی سرخرگ جلوی ران می‌تواند باعث خونریزی شدید و هماتوم در جلوی مفصل ران شود. هماتوم شدید و فشار بر روی عصب ران می‌تواند منجر به احساس درد شدید در ناحیه‌ی لگن گردد.
  • دررفتگی خلفی: نود درصد از دررفتگی‌ها را شامل شده و معمولاً باعث آسیب به عصب سیاتیک و درد شدید در ناحیه‌ی لگن می‌شود.
  • دررفتگی مرکزی: دررفتگی مرکزی عارضه‌ای نادر است. این عارضه معمولاً با شکستگی استابولوم همراه بوده و نیاز به عمل جراحی دارد.
  • دررفتگی‌های مکرر: باعث آسیب به رباط‌ها می‌شوند.

علائم دررفتگی مفصل لگن


  • درد لگن: درد شدید و رام نشدنی لگن بلافاصله پس از وقوع آسیب احساس شده و با انجام فعالیت افزایش می‌یابد.
  • عدم توانایی حرکت دادن پا: بیمار نمی‌تواند اندام پای آسیب‌دیده‌ی خود را حرکت دهد.
  • بی‌حسی و مورمور شدن: پس از آسیب به سیاتیک و اعصاب دیگر، علائمی چون بی حس یا مورمور شدن اندام‌های مختلف دیده می‌شوند.
  • ضعف عضلانی: آسیب عصبی به اعصاب حرکتی می‌تواند باعث فلج عضلات در پای آسیب‌دیده شود.
  • صدا دادن مفصل لگن: در نوجوانان مبتلا به دررفتگی مادرزادی مفصل لگن، با جلو و عقب بردن پا صداهایی به گوش می‌رسند.

نشانه‌های دررفتگی مفصل ران


  • پای آسیب‌دیده‌ی کوتاه: در بررسی اولیه، پای آسیب‌دیده کوتاه‌تر از پای دیگر به نظر می‌رسد.
  • موقعیت پای دررفته: پای آسیب‌دیده کوتاه‌تر بوده و در پشت یا جلوی مفصل لگن قرارگرفته و یا به طور غیرعادی به داخل یا خارج چرخیده است.
  • شکستگی استخوان ران: دررفتگی خلفی پا در ۹۰ درصد از موارد دیده می‌شود. دررفتگی خلفی ممکن است با شکستگی گردن استخوان ران و حفره‌ی استابولوم همراه باشد.
  • آسیب به اعصاب حسی: دررفتگی قدامی مفصل لگن در ۲۰ درصد از موارد به چشم می‌خورد. دررفتگی قدامی مفصل لگن معمولاً با آسیب به اعصاب راه و در نتیجه بی‌حسی و سوزن سوزن شدن مفصل ران و زانو همراه است.
  • آسیب به اعصاب حرکتی: آسیب به اعصاب ران باعث فلج عضلات می‌شود. عضلاتی که عصب حرکتی خود را از رشته‌های عصبی ران می‌گیرند، پس از آسیب دیدن این عصب فلج می‌شوند.
  • عدم توانایی راه رفتن

تشخیص و بررسی دررفتگی مفصل ران


  • عکس‌برداری با اشعه‌ی ایکس
  • اسکن MRI
  • سی تی اسکن
  • اولتراسوند

آرتروز مفصل لگن و ران

یکی از شایع‌ترین انواع آرتروز، آرتروز مفصل ران و لگن است. این نوع آرتروز بر مفصل ران اثر می‌گذارد و شبیه اثر آرتروز بر زانو است. مفصل ران مفصلی است که استخوان لگن را به استخوان ران متصل می‌کند.

عوامل مؤثر در ابتلا به آرتروز مفصل لگن و ران


سن: افزایش سن یکی از مهم‌ترین و قوی‌ترین عوامل مؤثر بر آرتروز مفصل لگن و ران است. این بیماری در افراد زیر چهل سال به‌ندرت اتفاق می‌افتد، اما حداقل هشتاد درصد افراد بالای پنجاه‌وپنج سال باید برای اطمینان از وجود یا عدم وجود این اختلال، عکس‌برداری به‌وسیله اشعه ایکس را انجام دهند. بااین‌حال همه افرادی که در عکس آن‌ها آرتروز مشاهده شده است، درد مفصل یا مشکلات مفصلی دیگری ندارند.

جنسیت: به دلایل نامعلوم خانم‌ها بین دو تا سه برابر بیشتر از آقایان به آرتروز مفصل لگن و ران مبتلا می‌شوند.

چاقی: در افراد چاق احتمال ابتلا به بیماری آرتروز مفصل لگن و ران بیشتر است. کاهش وزن از خطرات و احتمال ابتلا به بیماری می‌کاهد.

شغل: آرتروز زانو در افراد دارای مشاغلی که نیاز به چمباتمه زدن یا زانو زدن‌های مداوم دارند، بیشتر اتفاق می‌افتد؛ مثل پنبه‌زن‌ها، کارگران اسکله، کارگران کشتی‌سازی و نجاران.

آرتروز مفصل لگن و ران در کارگران مزرعه، کارگران ساختمانی و افرادی که شغلشان نیاز به بلند کردن اجسام سنگین دارد بیشتر اتفاق می‌افتد، همچنین افرادی که زیاد می‌ایستند یا زیاد راه می‌روند ریسک بالایی برای ابتلا به این بیماری درند.

ورزش: احتمال ابتلا به بیماری آرتروز مفصل لگن و ران برای افرادی که ورزش‌های خاص نظیر کشتی، بوکس، بیس‌بال، دوچرخه‌سواری، پاراشوتینگ، ژیمناستیک، رقص باله، فوتبال و فوتبال آمریکایی انجام می‌دهند، بیشتر است در مقابل در افرادی که می‌دوند افزایش احتمال ابتلا به بیماری آرتروز مفصل لگن و ران دیده نشده است.

علائم بیماری آرتروز مفصل لگن و ران


درد: مهم‌ترین علامت بیماری آرتروز مفصل لگن و ران درد مفاصل است به‌طوری‌که با افزایش تحرک و فعالیت، درد تشدید شده و با کاهش فعالیت و استراحت درد کاهش می‌یابد. در موارد شدید، ممکن است در شب یا در زمان استراحت هم درد وجود داشته باشد. درد معمولاً در ناحیه مفصل و اطراف آن احساس می‌شود. به‌هرحال در برخی موارد ممکن است درد به نواحی دیگر هم سرایت کند. برای مثال درد آرتروز استخوان ران ممکن است در زانو هم احساس شود.

مفاصل درگیر با آرتروز ممکن است به لمس کردن حساس باشند. معمولاً میزان درد در طول زمان ثابت است. هر تشدید ناگهانی درد ممکن است نشان‌دهنده بیماری‌های زمینه‌ای دیگر نظیر نقرس باشد.

چوب شدگی: چوب شدگی در صبح از علائم رایج آرتروز است. این حالت چوب شدگی معمولاً تا سی دقیقه بعد از بیدار شدن برطرف می‌شود، اما در طول روز و در زمان‌هایی که فعالیتی انجام نمی‌شود، مجدداً اتفاق می‌افتد. برخی از افراد با تغییرات آب‌وهوا متوجه تغییراتی در علائم بیماری می‌شوند.

تورم ( آب آوردن): آرتروز ممکن است باعث نوعی از تورم مفصلی که به آن “آب آوردن” گفته می‌شود و باعث تجمع مایع اضافی در مفصل می‌گردد، شود.

صدای تق‌تق مفصل (کریپتوس): حرکت در مفاصل درگیر با آرتروز ممکن است با صدای تق‌تق یا احساس خرد شدن همراه باشد که به  آن کریپتوس گفته می‌شود. این احساس به دلیل ناهموار و خشن شدن سطح صاف و طبیعی داخل مفصل به وجود می‌آید.

زائده استخوانی (استئوفیت): آرتروز معمولاً باعث ایجاد زائده‌های استخوانی که به  آن‌ها استئوفیت یا خار استخوان می‌گویند، می‌شود. این برآمدگی در زیر پوست و در نزدیکی مفصل احساس شده و معمولاً با گذشت زمان بزرگ‌تر می‌شود.

علائم در مفاصل خاص: آرتروز روی همه مفاصل به‌صورت یکسان تأثیر نمی‌گذارد. این بیماری معمولاً روی انگشتان، زانوها، استخوان ران‌ها و ستون فقرات تأثیر می‌گذارد و به‌ندرت در آرنج‌ها، مچ دست و مچ دست تأثیر دارد. علاوه بر این، بیماری آرتروز روی هر طرف بدن اثری متفاوت نسبت به طرف دیگر دارد.

تشخیص بیماری آرتروز مفصل لگن و ران


مراحل تشخیص بیماری آرتروز مفصل لگن و ران با آزمایش‌های فیزیکی کامل که توسط دکتر صورت می‌گیرد شروع می‌شود

  • عکس‌برداری به‌وسیله اشعه ایکس به پزشک کمک می‌کند تا میزان پیشرفت بیماری و آسیب‌دیدگی مفصل لگن و ران و علت ایجاد آن را بررسی نماید.
  • آزمایش‌های دیگر برای تشخیص علل بیماری و احتمال وجود بیماری‌های دیگر که باعث تشدید روند تخریب‌کننده بیماری است، لازم است.
  • برای تشخیص اینکه آیا علت بیماری وجود مشکل سیاه شدن سر استخوان ران (AVN) است یا خیر از عکس‌برداری ام – آر – آی استفاده می‌شود.
  • برای تشخیص انواع دیگر آرتروز یا عفونت در ران نیز آزمایش خون گرفته می‌شود.

عکس جراحی بیمار

جراحی نیمه باز شکستگی مفصل هیپ اینترتروکانتر جااندازی زیر اشعه و جایگزاری وسیله

Intertroch femoral fx intamrdullary nailing with PFN minimally invasive

ویدیو بیمار

جراحی بیمار با آرتروز شدید و درد دوطرفه مفصل لگن

تعویض مفصل لگن به علت آرتروز شدید

روش های درمانی صحیح

با پیشرفت علم پزشکی در شاخه ارتوپدی روش های بسیاری برای درمان وجود دارد. درمان درد و درمان دائمی شما می تواند از طریق جراحی و از طریق مینیمال جراحی و همچنین با تکنیک های جدید بدون جراحی درمان شود. برای اطلاعات بیشتر و مشاوره حضوری با دکتر مسعود سرخابی به صفحه اطلاعات تماس مراجعه کنید.