قسمتی از بدن که به نام شانه شناخته می‌شود، در واقع یک گردهمایی از تعدادی مفصل، تاندون و عضله است که دامنه‌ی حرکتی وسیعی برای دست فراهم می‌کنند تا بتوان به کمک آن حرکات مختلفی از خاراندن پشت گرفته تا پرتاب توپ را انجام داد. البته این تحرک زیاد، هزینه‌هایی را نیز مانند بی‌ثباتی مفصل و یا آسیب به بافت نرم و درد در پی دارد. درد شانه ممکن است تنها در زمان حرکت دادن شانه و یا به هنگام ثابت بودن آن احساس شود. همچنین ممکن است این درد موقتی بوده و با گذشت زمان از بین برود و یا مزمن بوده و به تشخیص و درمان پزشکی نیاز داشته باشد.

انواع دردهای مفصل شانه


درد سوزشی = درد عصبی

درد مبهم = استخوان‌ها یا مفاصل

درد پس از انجام فعالیت = عضلانی

تیر کشیدن = کشیده شدن ساختارها بر روی یکدیگر (مانند گیرافتادگی شانه و یا پارگی لابروم)

ناحیه‌ی درد شانه


بیشتر افراد گمان می‌کنند که شانه به قسمت بین گردن و بالای بازو گفته می‌شود، بااین‌حال درد ناشی از شانه در واقع در بالای بازو احساس شده و ممکن است به درون دست منتشر شود. درد شانه  نشات‌گرفته از گردن، معمولاً بین شانه و گردن احساس می‌شود.

درد احساس شده در پشت استخوان کتف، معمولاً از ستون فقرات سینه‌ای سرچشمه گرفته و یا به دلیل عارضه‌های مربوط به کتف ایجاد می‌شود.

مناطق باریک دردناک، در شکل زیر نشان داده‌شده‌اند. مناطق زیر عبارت‌اند از مفصل اخرمی-چنبری (ACJ)، مفصل جناغی-چنبری (PCJ) و عضله‌ی دو سر بازو.

علل شایع و علائم درد مفصل شانه


بی‌ثباتی و دررفتگی شانه زمانی اتفاق می‌افتد که عضلات و رباط‌های شانه، در اثر فعالیت‌های ورزشی، زمین خوردن بر روی دست باز و یا پیچ‌خوردگی شدید، بیش‌ازحد تحمل خود کشیده شده و یا پاره شوند. از علائم این عارضه می‌توان به درد و یا ضعف دست و همچنین احساس لقی اشاره کرد.

پیچ‌خوردگی و یا جداشدگی شانه زمانی اتفاق می‌افتد که رباط‌ها به صورت جزئی یا کلی پاره شده و از استخوان جدا شده باشند. از علل شایع این عارضه می‌توان به زمین خوردن و ضربه‌ی مستقیم به قسمت جلو و یا بالای شانه اشاره کرد. از علائم این عارضه می‌توان بدشکلی و شانه درد را نام برد.

تاندونیت شانه به معنی التهاب تاندون‌های روتاتور کاف بوده و ممکن است در اثر فعالیت‌های تکراری که در بالای سر انجام می‌شوند (مانند پرتاب توپ) ایجاد شود. تاندون‌های ملتهب شده، ممکن است در بین استخوان‌های کتف گیر افتاده – سندرم قفل شانه – و باعث پاره شدن روتاتور کاف شوند.

آماس کیسه‌های مفصلی زمانی اتفاق می‌افتد که تاندونیت و سندرم قفل شانه، باعث بروز التهاب در کیسه‌های مفصلی محافظ شانه شوند.

آسیب روتاتور کاف به پارگی و یا جدا شدن یک یا چند تاندون شانه می‌گویند که در سنین میان‌سالی تا اوایل بزرگ‌سالی بیشترین رواج را دارد. از علائم این عارضه می‌توان به درد، مشکل در بالا بردن دست و ناراحتی به هنگام خوابیدن بر روی شانه‌ی آسیب‌دیده اشاره کرد.

شانه‌ی منجمد یا کپسولیت چسبنده عارضه‌ای است که در طی آن نمی‌توان شانه را حرکت داد. در طی این عارضه، کپسول شانه ضخیم و سفت شده و همچنین ممکن است مایع سینوویال در درون مفصل کمتر از حالت عادی وجود داشته باشد. اگر پس از انجام عمل جراحی یا وارد شدن آسیب، شانه بدون حرکت باقی بماند، ممکن است عارضه تشدید شود.

استئوآرتریت یک بیماری مزمن تخریبی بوده که در طی آن غضروف و غشای مفصل تخریب شده و باعث درد و گرفتگی به هنگام حرکت کردن استخوان‌ها بر روی یکدیگر می‌گردد. استئوآرتریت معمولاً در افراد بالای ۵۰ سال رخ داده و در افرادی که سابقه‌ی خانوادگی این بیماری را دارند، بیشتر دیده می‌شود.

الگوهای رایج درد شانه


الگوهای درد برای اختلالات شایع شانه عبارت‌اند از:

سندرم قفل شانه

  • درد شدید در قسمت جلویی شانه و پایین پشت بازو
  • درد مبهم که در جلوی دست منتشر می‌شود
  • سوزش در قسمت جلویی دست

پارگی روتاتور کاف

  • درد شدید در قسمت پشتی شانه و قسمت پایین جلوی بازو
  • درد مبهم مشابه الگوهای تیر کشیدن

آسیب‌شناسی مفصل اخرمی-چنبری

  • درد شدید و تیر کشیدن با مرکزیت جلو و عقب شانه، بدون منتشر شدن به دست
  • درد مبهم در پشت شانه

آرتروز گلنوهمورال

  • درد شدید، تیر کشیدن، سوزش و درد مبهم در کل دست، از شانه تا کف دست

تشخیص درد شانه


علت درد شانه را می‌توان به کمک علائم آن تشخیص داد و همچنین بهترین روش‌های تشخیصی عبارت‌اند از عکس‌برداری با اشعه‌ی ایکس (به وسیله‌ی آن می‌توان نگاه نزدیکی به استخوان‌ها و مفاصل شانه داشت)، اسکن فراصوت، اسکن MRI (به وسیله‌ی آن می‌توان به کیفیت بافت‌های درونی شانه مانند ماهیچه‌ها پی برد) و الکترومایوگرام که به وسیله‌ی آن می‌توان صدمات عصبی را تشخیص داد.

روش های درمانی صحیح

با پیشرفت علم پزشکی در شاخه ارتوپدی روش های بسیاری برای درمان وجود دارد. درمان درد و درمان دائمی شما می تواند از طریق جراحی و از طریق مینیمال جراحی و همچنین با تکنیک های جدید بدون جراحی درمان شود. برای اطلاعات بیشتر و مشاوره حضوری با دکتر مسعود سرخابی به صفحه اطلاعات تماس مراجعه کنید.

ویدیو های بیماران

جراحی بسته شکستگی مفصل کتف برای بیمار ۲۵ ساله که رادیوگرافی و علائم بالینی خوبی را داشته است